Boter

Ik heb liever dat mensen, als ze uit een gezamenlijke botervloot boter op hun brood smeren, een klein beetje proberen in te schatten hoeveel ze nodig hebben. Je hebt van die mensen die hun mes diep in de boter steken, vervolgens alles op hun boterham smeren, dan het overtollige van de boterham schrapen en het aldus ontstane mengsel van boter met losgelaten broodkruimels weer terugdoen bij de rest van de boter. Dat lukt alleen als ze het mes over de rand van de botervloot trekken waarna de boterkruimelklont blijft hangen. Bij een tweede boterham is er de kans dat ze uit de onbesmette boter een nieuwe portie nemen in plaats van hun eigen tweedehands portie te pakken. Dan volgt dezelfde procedure waarna er al twee kruimvervuilde boterdelen zijn.

Een enkele kruimel die op de boter is gevallen is minder erg. En er is een verschil tussen of ik thuis ben, waar ik mijn medegebruiker van haver tot gort ken, en ongeveer in kan schatten hoe lang die stip er al zit, of dat ik bijvoorbeeld bij iemand op de lunch kom en daar bij het lichten van het deksel al een volledig gespikkelde botermassa aantref. Ik kan hier slecht tegen. Op esthetische gronden, maar ook uit hygiƫnische overwegingen. Dat laatste kan ik niet hard maken, maar als iets er niet uit ziet, dan lijkt het ook al meteen onhygiƫnisch.

Vermoedelijk vinden ouders van kinderen die op deze manier met boter omgaan het geen probleem om de voorbewerkte boter te pakken en op hun eigen brood te smeren. Net zoals ze een door hun peuter afgewezen hapje of soms zelfs een al uitgeprobeerd hapje van, laten we zeggen, een stuk appeltaart ook gewoon in hun mond durven steken. Ook mensen die in de eerste fase van verliefdheid zitten met hun nieuwe partner en nog helemaal tjokvol oxytocine door het leven gaan, zullen de nabijheid van de boterham van hun nieuwe liefde op hun eigen boterham erg op prijs stellen.

Al die dingen gelden voor mij niet. Ik zou het op prijs stellen als er een algemene consensus zou zijn die ten sterkste afraadt om boter terug te smeren. Doe het voor mijn part op de rand van je bord. Ook geen fraai gezicht, maar dan is in ieder geval kans dat het op mijn brood terechtkomt niet meer aanwezig, dat scheelt.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (8) dieren (21) dingen (5) droom (9) eten (11) gedicht (7) gesprek (36) hmm (1) hmmm (55) kunst (35) lang geleden (23) muziek (6) sorry (2) Stella (7) van een afstandje (33) verkeer (6) winkel (6)