Droomvakantie

We waren op vakantie naar het verleden. Er waren meer tijdtoeristen, maar je kon niet zien wie wel van deze tijd was en wie niet. De mensen uit deze tijd hadden geen idee dat er mensen uit de toekomst op bezoek waren. Ze zagen alleen hier en daar dingen die ze niet begrepen.

Iemand wees op een voorwerp dat op een tafeltje lag: wat is dat voor iets raars, een blok plastic met een snoertje eraan? Ik zag het meteen, dat was een oplader. Wel een ongewone, met een vlekkenpatroon erop gedrukt. Hoe dan ook duidelijk te herkennen als oplader voor mensen die weten waar je opladers voor gebruikt. In deze tijd waren er nog geen opladers, dus dit exemplaar moest wel door een onvoorzichtige toerist zijn achtergelaten. Er was geen aanleiding om te vermoeden dat er een ongewone reden voor het onbegrepene was, dus werd het gezien en weer vergeten.

We wilden naar een achtbaan. Daarvoor gingen we op weg door de stad. Een oude stad met veel historische panden en overal bezienswaardigheden. We kwamen aan bij onze bestemming. Een grijs en verweerd gebouw gebouwd met natuursteen. Binnen was het een wirwar aan ruimtes. De achtbaan waar we voor kwamen was niet buiten, maar binnen. Het was dan ook geen gewoon geval. Het was eigenlijk niet eens een achtbaan. Ergens in de nok van het gebouw was de plek waar in kon stappen. Je nam plaats in een eenpersoons kuipwagentje dat over rails liep. Je zat laag bij de grond met je knieƫn opgetrokken. Als je goed zat begon de rit.

Je werd door het hele pand rondgereden. Het was er half duister, maar nergens eng. Het parcours voerde door trappenhuizen, grote zalen en lange gangen. Soms lag de snelheid hoog, dan weer ging je met een slakkengang. Langs de rails stonden en liepen mensen. Een sfeer als op een stille kermis.

In onze tijd bestond de achtbaan nog steeds. We hadden hem al eens gezien en wilden hem daarom graag in zijn eigen tijd bezoeken. In onze tijd was het gebouw museum geworden en de tour door het pand een rit vol nostalgie en vergane glorie. Maar in wezen was het precies hetzelfde, toen en nu.