Factor 50

Lang geleden stond ik eens in de dierenwinkel. Daarna nog vaker, maar dat doet er niet toe. Daar werd ik geholpen door een jonge zaterdagmedewerker bij wie ik de kattenbakkorrels afrekende. Ik voelde met hem verwant op grond van leeftijd. We waren alle twee jong. Dat was impliciet nogal belangrijk voor mijn identiteit: ik was jong. Anderen waren oud of kind. Ik was jong, fris, fruitig en vol belofte. Tot mijn stomme verbazing reageerde deze jongeman anders op me dan ik verwachtte. Ik kreeg niet meer de blik van herkenning van jongeren onder elkaar. En waarschijnlijk zei hij MEVROUW tegen me. Ik voelde me op dat moment verstoten uit het warme nest met jonge mensen. Ik was nog net niet oud, maar het scheelde niet veel. Zelf had ik helemaal niet het idee dat ik iets ontgroeid was. Nee, ik werd gewoon uit de groep gegooid! Het ene moment hoor je ergens bij, het volgende moment wordt je ontegenzeglijk te kennen gegeven dat je er toch echt niet meer bij hoort. Gewoon door een subtiel veranderde blik en aanspreektoon. Maar het kan evengoed nogal rauw op je dak vallen.

Ruim twintig jaar later zit ik tijdens mijn vakantie een boek te lezen op een grasveld. Er komt een aardige 70-er langslopen en zegt: "Goh, je leest een boek. Dat zie je niet veel bij jonge mensen". Even denk ik dat hij bedoelt dat ik de uitzondering op de regel ben: een jonge vrouw die wel een boek leest. Ik ben tenslotte een stuk jonger dan hij. Net op tijd realiseer ik me dat hij natuurlijk bedoelt dat ik hoor bij die uitstervende oude mensen die nog een boek lezen. Met jongeren bedoelt hij zijn kleinkinderen en niet mij. Jonge mensen lezen niet, die zitten alleen de hele dag op hun mobieltje te kijken. Deze oudere ziet in mij een iets jongere oudere, maar zeker geen jongere. Het is even wennen, maar vooruit, de tijd schrijdt nu eenmaal voort.

Soms wordt je verstoten uit een groep, soms wordt je ineens binnengehaald bij een volgende groep. En nooit op het moment dat je daar zelf aan toe bent of het er zelfs maar mee eens bent. Je hebt er niets over te zeggen. Gelukkig zijn er geen voorschriften over hoe je je dient te gedragen als groepslid, dus ik ga gewoon door waar ik mee bezig was.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (5) dieren (17) dingen (5) droom (7) eten (10) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (49) kunst (34) lang geleden (20) muziek (6) sorry (1) Stella (4) van een afstandje (29) verkeer (6) winkel (6)