Nagejaagde dromen

Ik heb medelijden met dromen die worden nagejaagd. Ik lees er over: ze worden nagejaagd door mensen die het allemaal helemaal anders gaan doen.

Ik zie de droom als een kleine witte wolk die net buiten bereik van uitgestrekte armen boven de grond zweeft. Meestal op veilige afstand van mensen. Een halve straat verderop. Of een weiland verderop. Je kunt haar in de verte zien hangen en denken: bestaat ze uit fijne waterdruppels of uit stof?

Een dromenjager is iemand die meer wil in het leven. Er meer uit halen. En de droom moet daarin gaan voorzien. Hij of zij heeft zojuist ontslag genomen en alle schepen achter zich verbrand. Met een korte stok in de hand gaat hij op de droom af. Hotsa, hoppa, vooruit met die droom! Geschrokken zweeft de droom iets hoger en weg van de dromenjager om buiten bereik van de stok te blijven.

Ik zou er tussen willen springen en de droom in bescherming nemen. Wil jij die droom even met rust laten! Het is geen paard dat je voor je karretje kunt spannen. Je moet zo’n ijl wezen niet belasten met vragen om afvinklijstjes en het moeten leveren van succes.

Ook ik wil meer. Of minder, maar dat komt op hetzelfde neer. In de verte zie ik mijn droom aan de rand van een bedauwd grasveldje rustig in de lucht hangen, in de frisse ochtendlucht. Ik ga op een afstandje van de droom op de grond zitten. Zo kan ze wennen aan mijn aanwezigheid. Ik eet een krentenbol en ga wat dichter naar de droom toe. Maar alles op zijn tijd. Ik ga weg, doe dagelijkse dingen en komt weer terug. Na een aantal bezoeken herkent mijn droom mij aan mijn voetstappen en zweeft niet meer weg. Ik mag steeds dichterbij komen. Dan waag ik het om heel even achter haar oor te kriebelen. Dromen houden er van om achter hun oren te worden gekriebeld.

Als ik een goede verstandhouding heb met mijn droom, dan gaat ze uit zichzelf op mijn schouder zitten. Ik voel een zachte windvlaag langs mijn oor strijken. En ik hoor haar in zichzelf mompelen. Ze zwijgt ook veel, maar dat is juist goed. Ik leer verstaan wat ze tegen me zegt: ga rechts, kies blauw, ga naar buiten, doe het wel, doe het niet, doe het ook als je er niet in gelooft. Het is niet erg als het niets oplevert. Niet alleen als het de eerste keer niet lukt, maar ook als het altijd niet lukt. Een droom hoeft zich niet waar te maken.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (6) dieren (18) dingen (5) droom (8) eten (11) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (52) kunst (35) lang geleden (20) muziek (6) sorry (1) Stella (5) van een afstandje (31) verkeer (6) winkel (6)

gewicht

Vorige blogpost:

Gewicht

Volgende blogpost:

Zacht

zacht

Naar het overzicht van alle blogs