Notulen van een nazit (6 personen)

Hij was druk met zijn promotieonderzoek. Trouwens hoe zit dat, ik hoorde dat iemand ging promoveren bij een heel andere faculteit dan waar ze haar studie had gedaan. Kan dat? Ja, je kunt gewoon promoveren waar je iemand kunt vinden die je wil begeleiden. Je moet iemand vinden die vragen aan je kan stellen over het onderwerp waar je op wilt promoveren. Iedereen kan promoveren. Je hoeft niet eens een universitaire studie te hebben gedaan, geloof ik. Dan wil ik ook promoveren. Kan ik Doctor voor mijn naam zetten. Ja, Doctor, daarvoor moet je zijn gepromoveerd. Dokter dat kan iedereen voor zijn naam zetten. Net als therapeut of coach, dat zijn ook geen beschermde titels. Psychotherapeut dan weer wel.

Ik hoorde een podcast over twee mensen die geen wetenschappelijke achtergrond hadden, maar die wel wetenschappelijke ideeën hadden. En hoe zij moeite hadden om aansluiting te vinden bij de wetenschap. Een vrouw die een theorie had over hoe de vorm van vrouwelijke geslachtsorganen de vorming van de menselijke cultuur (of zoiets) had beïnvloed. En een man met een achtergrond in de IT met een theorie van Alles over hoe denken werkt en hoe hersenen werken (als ik het goed heb begrepen). Oja, een theorie van Alles, dat ligt altijd wat moeilijk. Hun ideeën pasten niet binnen de reguliere opvattingen binnen de wetenschap.

Wat mij opvalt is jullie het alleen hebben over ideeën. Ik ben vroeger opgeleid als productontwerper en ik ben eigenlijk altijd bezig met oplossingen. Je formuleert een probleem en dan probeer je dat zo goed mogelijk te inventariseren en vervolgens probeer je een oplossing te zoeken. Je kunt zelfs al een begin maken met een oplossing van een probleem door er de juiste woorden aan te geven. Dus al die ideeën die niet over oplossingen gaan, daar heb ik niet zo veel mee. Ik wil liever een probleem aanpakken.

Ik zag een filmpje van een jonge vrouw die ik ken die nu de technische universiteit doet en meedoet aan een wedstrijd van een automerk. Ze ontwerpen in teams een auto voor de toekomst. In het filmpje vertellen ze hoe ze denken dat de toekomst er uit gaat zien en aan de hand van die toekomstvisie gaan ze een auto ontwerpen. Dat is toch heel anders dan een probleem oplossen? Dat is toch meer een mogelijke toekomst voor je zien en kijken hoe dat je inspireert voor je ontwerp? Dat is toch minder het oplossen van een probleem?

Een goed ontwerp is ook nadenken over hoe lang iets meegaat. Dat je bijvoorbeeld bij je ontwerp al nadenkt over dat de verschillende onderdelen ongeveer even lang meegaan. Dat je niet te dure onderdelen gebruikt zodat sommige onderdelen veel langer meegaan dan andere. Dat is denk ik niet hetzelfde als Planned Obsolescence, geplande veroudering. Nee, het is wat anders. Nou, ik heb een keukenmachine waar ze daar helemaal niet over hebben nagedacht. Het plastic is helemaal vergaan, maar de motor doet het nog prima.

Wat trouwens een nadeel is van zo’n modern Nespresso-apparaat: de koffie is iedere keer hetzelfde. Helemaal niet meer dat je kunt denken: hm, een beetje te slap of een beetje te sterk. Helemaal geen variatie meer. Dat mis ik wel. Weet je wat ik denk dat ze dan voor jou zouden moeten ontwerpen: een koffiezetapparaat met cups én toegevoegde software. En met die software kunnen ze een random functie inbouwen: de ene keer een beetje meer water, de andere keer wat minder. Dan heb je toch diezelfde variatie. Dezelfde beléving.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (6) dieren (18) dingen (5) droom (8) eten (11) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (52) kunst (35) lang geleden (20) muziek (6) sorry (1) Stella (5) van een afstandje (31) verkeer (6) winkel (6)