Puntenslijper

Ik weet niet of ik al genoeg puntenslijpers heb. In de kringloopwinkel zag ik er eentje met opvangblikje. Ik kon hem niet laten liggen, ook al was het uiterlijk niet mijn smaak: roze met een blauwwit geruite bies, rozen en vrolijke vrouwen in jarenvijftig badpakken. Allemaal op een blikje van nog geen 10 cm hoog.

Als klein meisje had ik een letterbak met daarin een verzameling puntenslijpers. Het was denk ik een verzameling die mijn moeder voor mij in gang had gezet. Dan heb je tenslotte bij iedere verjaardag weer iets om kado te doen. Het waren puntenslijpers van bruingelakt metaal. Allemaal nostalgische vormen: een staande klok, een grammofoonspeler met grote hoorn erop, een ouderwetse kassa met heel veel knoppen en een slinger aan de zijkant. Dat soort dingen. Een paar jaar later vond ik ze spuuglelijk. Ik heb nog bij een aantal het mesje eraf geschroefd. Dat gebruikte ik om het mesje van een bot exemplaar, waarvan het uiterlijk me wel aanstond, te vervangen.

Hoeveel verschillende ontwerpen voor puntenslijpers zijn er nodig in het leven? Als hij doet wat hij doen moet, dan is het toch mooi genoeg? Zou je zeggen. Het zijn gebruiksvoorwerpen die heel makkelijk in allerlei vormen en stijlen zijn te vermarkten. Als je puntenslijpers niet maakt om punten te slijpen, maar als smoes om iets leuks te maken voor mensen die dan weer leuke dingen kunnen verzamelen, dan is het natuurlijk een goudmijn. Het is klein, handzaam en kan nooit heel duur zijn.

Misschien is er ook een markt voor verschrikkelijk dure puntenslijpers. Dan is het wel wat voor mij. In mijn houten objecten maak ik aan de onderkant een kleine holte, waar ik een puntenslijper in monteer. Als mensen dan vragen bij een beeld: “Wat is het?”, wat best vaak gebeurt, dan heb ik voortaan een uitstekend antwoord. Het is een puntenslijper, mevrouw. Een hele exclusieve puntenslijper. Ik zal het even laten zien. Als je hem optilt en omdraait, dan kun je hier je potlood scherpen. Er passen twee maten in. En het fijne ervan is, dat hij, ook als je hem niet gebruikt, een sieraad in de vensterbank is.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (6) dieren (18) dingen (5) droom (8) eten (11) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (52) kunst (35) lang geleden (20) muziek (6) sorry (1) Stella (5) van een afstandje (31) verkeer (6) winkel (6)

Aanraken

Vorige blogpost:

Aanraken

Volgende blogpost:

Ik zag je

Ik zag je

Naar het overzicht van alle blogs