Rasp

Ik doe recreatief boodschappen. Dat betekent dat ik rondkijk in de supermarkt om mij te verwonderen over wat er allemaal te koop is. Als tijdens een vakantie in een land waar je niet eerder bent geweest. Gewoon een keer voor het schap met maaltijdsalades gaan staan om te kijken wat je allemaal zou kunnen kopen als je een ander mens was.

In het schap handige-dingen-voor-in-de-keuken zie ik een rasp hangen. Hij hangt als laatste exemplaar aan zijn lange haakje. Het is een eenvoudige model, zoals ik thuis ook heb. Een rechthoekig plat stuk roestvrij staal met grove tanden over de ene helft en fijne over de andere helft. In het midden zit een sleuf voor het snijden van plakjes. Maar dat kun je beter met een kaasschaaf doen. Ik vraag me af of een rasp bot kan worden. Die van mij gaat al heel wat wortels mee.

Deze rasp is iets bijzonders, zie ik. Hij is onbruikbaar. Daarom hangt hij er natuurlijk nog. Het is een misdruk. Niet eerder heb ik over het maken van een rasp nagedacht, maar nu wel. In de fabriek moet een machine staan die deukjes maakt en een die gaatjes stanst. Hier zitten de gaatjes naast de bultjes en niet door de bultjes. Raspen gaat zo niet lukken.

Een deel van mij heeft het verlangen deze rasp te bezitten. Een ander deel in mij vindt dat geen goed idee. Er zijn echt een heleboel goede redenen om hem niet te kopen. Ik heb al een rasp die het wel doet.

Wat zal ik doen? Zal ik vragen of ik hem mag hebben? Ik verwacht dat het een ongemakkelijk gesprek op gaat leveren met de caissière. Ik zou kunnen zeggen: “kijk, deze rasp doet het niet.” “Hoe kan dat nou?”, zou de caissière zeggen. “Nou, kijk de gaatjes zitten verkeerd. Of de bultjes, het is maar hoe je het bekijkt.” “Oh, ik zie het. U kunt toch een andere pakken?” “Ja, maar ik wil deze. Maar misschien kan ik korting krijgen omdat hij het niet doet?” Verbazing in de ogen van de caissière. “Ik kan geen kapotte dingen verkopen, mevrouw. Daar zit geen knop voor op mijn kassa.”

Om mezelf dit gesprek te besparen heb ik 2 euro 29 neergeteld voor een rasp waar je niets mee kunt. Het is een collector’s item.