In de trein hoorde ik een keer iemand zeggen: “ik heb wel een hond, maar geen leuke.” De rest van het gesprek ging op in het geroezemoes van de trein en kon ik niet verstaan. Deze zin bleef heel lang hangen. Wat mankeerde er in vredesnaam aan die hond? Was hij chagrijnig? Kon ze niet zichzelf zijn bij de hond, omdat hij altijd meteen een oordeel klaar had? Paste zijn blaf niet bij zijn postuur? Was hij niet om aan te zien? Misschien was de hond alleen maar aardig tegen vreemden. Ik vind honden vaak buitengewoon aardig tegen vreemden. Ze willen met iedereen een kwispelpraatje maken.
Als je alleen inzit over hoe hij op iemand anders overkomt, dan hoeft het hebben van een rothond in tijden van sociale media geen probleem te zijn. Je kunt er altijd nog iets leuks van maken voor op Instagram. Stilstaand beeld laat zich makkelijk manipuleren. Dan kun je er toch heel goed mee voor de dag komen.
Op YouTube was ik op zoek naar een filmpje. Iets lukte mij niet in PhotoShop en ik zocht een video die het mij uit zou leggen. Wat me niet lukte is me ontschoten, maar er was uiteraard een video over. Als bijvangst vond ik een film met de titel “Make old lady beautiful again”, of woorden van die strekking. Daar was ik toch wel benieuwd naar en klikte het aan. Het was een screencast van iemand die vond dat hij heel handig was met PhotoShop. Een instructievideo om de oneindige mogelijkheden van het wereldverbeterende programma te illustreren. Hij had van internet een foto van een oude vrouw geplukt. Een bejaarde dame met getaande huid en diepe rimpels. Gewoon mooi, in mijn optiek. Maar het zou allemaal nog veel beter worden, afgaande op de titel. Voortvarend ging hij aan de slag: met brushes ging hij iedere centimeter van haar gezicht te lijf. Het ging verder dan alleen een paar rimpeltjes wegwerken, hij verwijderde gewoon de hele vrouw. Hij schilderde een gedrocht van een portret zonder rimpels over de doorleefde vriendelijke trekken van die arme vrouw. Ik was geschokt. Deze make-over schoot enorm zijn doel voorbij.
Nog even terug naar die niet zo ideale hond. Ik neem mijn woorden terug: niet mooier maken dan het is, maar omarmen, je ongemakkelijke hond. En je ongemakkelijke andere dingen. Teveel verbeteringen zijn nergens goed voor. Veel verbeteringen zijn niet eens verbeteringen.