Ruitjes

Ik houd niet van ruitjes. Ik weet niet waarom. Ik houd van vierkanten, rechthoeken, blokken, strepen, maar niet van ruitjes. Om preciezer te zijn: ik houd niet van geruite overhemden.

In een grijs verleden heb ik eens een broek gemaakt en gedragen van vier geruite flanellen overhemden die ik had gekregen. Dat zou ik nu nooit meer doen. Destijds was de afkeer kennelijk nog latent en niet manifest. Ik wist het in ieder geval nog niet.

Het gebrek aan ruitjessmaak is geleidelijk tot mijn bewustzijn doorgedrongen. Ik weet niet eens meer hoe ik er achter ben gekomen. Ik vermoed dat ik een patroon ontdekte. Als ik met mijn lief in de winkel stond en hij mij enkele overhemden voorhield die hij wilde gaan passen, zei ik iets als: nee, ja, ja, nee. En dan kregen de ruitjes heel vaak nee, zodanig dat het me begon op te vallen. Het lijkt wel of ik niet van ruitjes houd, dacht ik. Vervolgens heb ik dat getest door een lange reeks overhemden in de kast van mijn lief door te nemen en te kijken wat er in mij opborrelde. Toen wist ik het: ik houd niet van ruitjes. Als hij nu weer een overhemd met een ruit laat zien in de winkel zeg ik: mooie kleur, maar een ruitje, hè. Sorry, aan mijn mening heb je niks.

Niet alle ruitjes zijn voor mij hetzelfde. Er zijn gradaties in het niet kunnen waarderen. Kleine ruitjes met maar twee kleuren, die lust ik nog wel, maar zodra de ruiten zijn opgebouwd uit horizontale en verticale strepen van verschillende diktes en kleuren, dan heb ik het zwaar.

Ik weet dat het vreemd is en puur persoonlijk. Ik vind een ruitje geen slechte smaak, ik ben niet tegen ruitjes. Iedereen die van ruitjes houdt moet er zich vooral van boven tot onder mee bedekken, maar aanvaard alstublieft mijn beperkte waardering voor die keuze.

Soms vraag ik me af of ik nog kan leren ruiten lief te hebben. Zoals ik ook olijven heb leren eten. Al is het niet voor mijzelf, dan voor mijn lief. Het is jammer dat hij misschien ruiten misloopt in zijn garderobe, omdat ik nooit enthousiast reageer. Hij heeft wel een paar overhemden met een piepklein ruitje, niet al te opvallend, in mooie kleurencombinaties, die ik oprecht goed vind staan. Misschien kan ik van daaruit verder werken naar grotere en complexere ruitmotieven.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (6) dieren (18) dingen (5) droom (8) eten (11) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (52) kunst (35) lang geleden (20) muziek (6) sorry (1) Stella (5) van een afstandje (31) verkeer (6) winkel (6)

beeldvorming

Vorige blogpost:

Beeldvorming

Volgende blogpost:

Bereikbaar

Bereikbaar

Naar het overzicht van alle blogs