Schoon

Er zitten bladrollers op onze roos. Dat wist ik niet voor ik het op had gezocht op internet. Ik zag allemaal opgerolde blaadjes aan de rozenstruik hangen en wilde weten wie daarvoor verantwoordelijk was. Dat is dus een heel klein rupsje dat later een mot wordt. De naam voor dit beestje is ook zijn functieomschrijving: bladroller.

Ik zoek meteen ook op hoe ik van die bladrollers af kan komen, want ik verkies de rozenstruik boven de bladroller. Er is niet heel veel aan te doen, zoals aan alle ziekten en plagen in het leven. Ja: je rozenstruiken verwijderen. Er staat wel een prachtige zin op de tuinadviessite: “Indien u deze insekten chemisch te lijf wilt gaan, moet u spuiten met een middel tegen vretende en zuigende insekten, vanaf begin mei tot eind juni, om de twee weken.” Dat lijkt me nou een geweldig middel, dat ik altijd op zak zou willen hebben. Niet per se voor insecten maar voor alles wat kan zuigen of vreten. In geval van zuig- en vreetoverlast pak ik het middel uit mijn tas en verstuif het een beetje om mij heen. Het voordeel is dat het alleen de vretende en zuigende zaken aanpakt en al het andere volledig ongemoeid laat.

Er is zo’n merk schoonmaakmiddelen met functieomschrijvingen als namen voor de producten. Een stinkendewasmachinereiniger. Die dan ook veel effectiever klinkt dan een gewone wasmachinereiniger of een schepje soda. Een krachtreiniger klinkt beter dan een sopje met allesreiniger. Wat zou het verschil zijn tussen grafsteenreiniger, terrastegelreiniger en natuursteenreiniger? Eigenlijk maakt het niet uit of de samenstelling identiek is of niet. Als het een andere wens vervult, dan mag er een ander etiket op. Woorden doen het halve werk.

De mooie titels met probleem en oplossing in één adem genoemd, roepen een verlangen op naar lekker ruikende schoenen, blinkende ovens en glanzende toiletten. Maar die verlokking weersta ik makkelijk en ga aan de slag met zeep, soda of azijn. Ook bij bladrollers in de rozen: een beetje zeep en een beetje spiritus in water met een plantenspuit aanbrengen. En dan hopen dat het werkt. Zo niet, dan maak ik er de keuken wel mee schoon.

Wat ik ook graag zou willen kunnen kopen: Speciale Placeboreiniger. Voor al uw vage vlekken. Werkt altijd, vanwege het wetenschappelijk bewezen placebo-effect. Aangetoond met fMRI-scans. Bovendien geschikt als tandpasta.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (7) dieren (21) dingen (5) droom (8) eten (11) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (54) kunst (35) lang geleden (21) muziek (6) sorry (2) Stella (6) van een afstandje (33) verkeer (6) winkel (6)

Vorige blogpost:

Geluid

Volgende blogpost:

Versmald

Naar het overzicht van alle blogs