Substitutiecake

Ik wil een cake bakken, maar ik wil niet naar de winkel. Het moet een bananenwortelcake worden. Het recept staat in mijn telefoon.

Ik pak twee bevroren bananen uit de vriezer. Die heb ik een paar weken geleden gepeld en ingevroren. Zo kon ik bananen redden die bruin en melig waren geworden en geen dag langer bewaard konden worden.

Eieren heb ik gisteren gekocht bij een kleine tuinder in de buurt. Daar heb ik de kippen nog persoonlijk voor bedankt. Gekeken wie er witte oorlellen had en wie rode. Dan kon ik zien welke kip de witte eieren en welke de bruine gelegd kon hebben.

Het recept zegt 200 gram boter. Boter wil ik vervangen door olie. Dan mis ik wel die lekkere botersmaak, maar er komen veel andere smaken in om dat verlies te compenseren. Ik deel 200 door 5 en dat getal weer maal 4. Zoveel zonnebloemolie weeg ik af. En dan nog met water aanvullen tot ik ook op 200 gram kom.

Ik heb niet genoeg suiker in huis. Zelfs niet als ik een kwart minder suiker toevoeg dan moet van het recept. Ik vind 150 gram wel genoeg. Maar zelfs dat heb ik niet. Wat heb ik nog meer dat zoet is? Een restje ahornsiroop, dat ik heb geërfd. Nog niet genoeg. Wat voor vervangers kan ik nog meer vinden in mijn kast? Ik zie een pot vijgenjam staan. Hoe kom ik daar nou aan? Als ik er een flinke schep van gebruik, dan kan het wel als zoetstof dienen.

Bakpoeder, koekkruiden, meel, geen probleem.

Ik doe de olie, suikerachtige dingen en eieren in de mengvorm en zet de keukenmachine aan. Oh, de olie had ik er nog niet bij moeten doen. Hopelijk lukt het zo ook.

En dan nog 400 gram wortels raspen. Ik heb 300 gram… dat is niet genoeg. Wat kan ik nog meer raspen? Iets dat lijkt op een wortel, qua structuur? Een biet. Ik heb bieten. Durf ik dat? Een biet is minder zoet en heeft die gronderige smaak. Ik durf het. Ik rasp de geschilde biet.

Oven voorverwarmd. Meel bij de natte, al gemengde ingrediënten. En dan de geprakte ontdooide bananen en de geraspte biet en wortelen erdoor. Het mengsel wordt wel mooi roze. Op hoop van zegen gaat de cake de oven in.

We eten de cake op. Er grenzen zijn aan het vervangen van ingrediënten door andere ingrediënten. Deze cake ligt precies op die grens.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (7) dieren (21) dingen (5) droom (8) eten (11) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (54) kunst (35) lang geleden (21) muziek (6) sorry (2) Stella (6) van een afstandje (33) verkeer (6) winkel (6)