Vergeten en vergeten worden

1.
"Heb jij die vlieg weggehaald?", vroeg R. Ik was hem vergeten, die vlieg, die ik vanochtend in de hor van het slaapkamerraam zag zitten. In zijn strijd om het bestaan en onderweg naar een wijdere wereld was hij met zijn kop in de hor terecht gekomen. Eigenlijk bedoeld om vliegen buiten te houden is de hor voor een binnengevlogen vlieg, die uit vrije beweging wil vertrekken, een ellendig ding. Ik heb de vlieg uit zijn tragische positie geplukt, uit het raam gegooid en ben hem meteen vergeten.

2.
Mijn opa had de gewoonte om zijn bril naast de pendule te leggen en zijn hoed erop. Mijn grootouders hadden een sigarenwinkel aan huis. De voorkamer van het woonhuis en de winkel liggen beiden aan de straatkant van het huis. Via een deur kun je van de voorkamer van het woongedeelte naar de winkel en andersom. Voor een klant in de winkel moet mijn opa iets kleins bekijken. Hij zegt ‘wacht even, hier ga ik mijn bril voor opzetten’. Hij zet twee stappen in de voorkamer naar de pendule, komt terug, probeert of hij het nu beter ziet en zegt: ‘verrek, nou zie ik nog niks!’ Dat kan natuurlijk niet anders, want in plaats van zijn bril heeft hij zijn hoed opgezet.

Ik heb dit verhaal van mijn moeder. Zij was er zelf niet bij, toen het gebeurde. Ze was wel bij de vele tientallen keren dat dit verhaal is herhaald en er opnieuw om is gelachen. Mijn moeder vertelde het als een leuke anekdote, maar zei ze er meteen bij dat zij de enige is die deze herinnering nog heeft. De opa heb ik nooit gekend en de mensen die samen met mijn moeder om dit verhaal hebben gelachen zijn allemaal dood. Ze is er enerzijds trots op dat zij vief vijfentachtig is, maar ook wat melancholisch over het verstrijken van de tijd en het verlies dat daarmee gepaard gaat. Je kunt je herinneringen nog wel vertellen, maar niet meer delen met iemand die erbij was.

Ik heb nu een herinnering aan een gesprek over een herinnering aan momenten waarop hard gelachen kon worden om een herinnering. En deze woorden. Misschien gaat wel nooit iets helemaal verloren. Of alles, dat kan ook.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (5) dieren (17) dingen (5) droom (7) eten (10) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (49) kunst (34) lang geleden (20) muziek (6) sorry (1) Stella (4) van een afstandje (29) verkeer (6) winkel (6)