Verkeerde muziek

Ik zag een paar filmpjes waarbij er andere muziek is gemonteerd onder dansende mensen. De beat klopt helemaal, maar je kunt aan de mensen zien dat ze anders zijn gestimuleerd dan de muziek doet vermoeden. Bijvoorbeeld Beyoncé, waar de vogeltjesdans onder is gemonteerd. Ze danst zwoel, sexy en uitdagend op de vogeltjesdans. De vogeltjesdans, die zo’n beetje het tegendeel is van wat zij uitstraalt. Je ziet haar in vervoering zijn, maar kunt het onmogelijk navoelen, met de verkeerde muziek erbij.

Dit doet mij denken aan de ongemakkelijkheid die je kunt voelen als er iemand naar je kijkt terwijl je naar je favoriete muziek luistert. Vooral als diegene stoïcijns en onbewogen blijft voor de muziek in kwestie. Terwijl je zelf op alle juiste plekken wordt geaaid en verwarmd kijkt de ander alsof zij op de bus staat te wachten. Misschien moet diegene gewoon even haar eigen soundtrack opzetten om alles weer kloppend te maken. Muziek luisteren is toch het fijnst met iemand die op dezelfde momenten even moet zuchten of met een blik aangeeft dat ze ook vooruit denkt: hier komt het beste stukje.

Bij een ander filmpje pakte de verkeerde muziek eigenlijk verrassend goed uit. Ik hou zelf niet erg van Jumpstyle Hardstyle. Ik had er zelfs nog nooit van gehoord, maar dat zegt niets. Voor mij was het een perfect dansfilmpje, met die Duitse volksmuziek eronder. Frisse jonge gasten die atletisch en fit, strakke choreografieën springen. Hartstikke leuk! De muziek (ook al niet mijn smaak) knapte er heel erg van op. Daarna heb ik hetzelfde dansen nog met de originele muziek erbij bekeken. Ook leuk. En omdat ik al wist dat het frisse leuke mensen waren van de eerste keer kijken, nam ik de muziek die er wel bij hoorde, op de koop toe.

Op de radio legde een hoogleraar neuropsychologie uit dat van welke muziek je ook houdt, er altijd dezelfde gebieden in de hersenen mee worden gestimuleerd. Maar alleen door de muziek waar je van houdt. Bij de verkeerde muziek gebeurt er niets. Bij mensen die aan voortschrijvende dementie lijden blijft het gebied in de hersenen dat reageert op muziek nog heel lang intact. Je kunt mensen nog lang stimuleren en activeren en blij maken met muziek. Met de juiste muziek. Als iemand altijd naar de Beatles heeft geluisterd, dan doe je hem geen plezier met een gezellige schlager. Andersom geldt precies hetzelfde. Dus is het zaak te weten van welke muziek de persoon in kwestie altijd heeft genoten.

Van tevoren zelf alvast een playlist samenstellen voor het geval dat, lijkt me een goed idee.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (5) dieren (17) dingen (5) droom (7) eten (10) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (50) kunst (34) lang geleden (20) muziek (6) sorry (1) Stella (4) van een afstandje (29) verkeer (6) winkel (6)

Vorige blogpost:

Super

Volgende blogpost:

Dienstregeling

Naar het overzicht van alle blogs