Vroeg

In interviews met, of korte biografieën van mensen en hun beroep lees ik vaak dat het er allemaal al vroeg in zat. Op hun achtste konden ze al driegangenmaaltijden koken, waren ze altijd in de weer met scheikundeproefjes, kon je ze vinden met een boek waarvoor ze eigenlijk te jong waren, konden ze al geweldig tekenen, hadden ze al een grote liefde voor klassieke muziek, waren ze al de snelste van de klas, werden ze als eerste gekozen met gym omdat ze zo goed konden gooien, sloegen ze klassen over, verbeterden ze taalfouten van hun ouders, kenden ze alle hoofdsteden van de wereld, verkochten zij hun afgedankte speelgoed met winst op de vrijmarkt of waren zij al goed van de tongriem gesneden.

En na dat begin is hun verdere leven welbeschouwd één groot logisch gevolg. De aanleg van het kind is stapsgewijs uitgewerkt en uitgebouwd. Achteraf kon iedereen het eigenlijk al van tevoren aan zien komen. Het was onontkoombaar dat zij een kei zouden worden in dat waar ze nu een kei in zijn. Hun talent is uitgegroeid tot een boom met wijde kroon en zoete zware vruchten. Voedsel en schaduw voor velen.

Ik voel mij daar altijd wat ieletjes bij afsteken, zowel wat betreft het er altijd al in hebben zitten, als wat betreft het formidabel uitgroeien. Volgens mij was er niets te bevroeden in mijn jonge bestaan. Niet door mijzelf en niet door mijn omgeving.

De spaarzame keren dat mijn vader iets aan het klussen was in of rond ons huis, stond ik op gepaste afstand te kijken. Bij het geluid van de boormachine stopte ik mijn vingers stevig in mijn oren en bij iedere slag van de hamer op de spijker kneep ik even mijn ogen dicht. Ik maakte abstracte figuren met ministeck, dat wel. Er is een foto waarop ik lachend met een maaksel in mijn handen sta. Ik tekende speelkaarten en plaatjes uit de encyclopedie na. Ik haalde graag verwarde bollen wol uit de knoop. Ik sorteerde vaak mijn lego. Ik deed van alles zonder enig doel of vooruitzicht.

Terugkijkend zou ik niet durven beweren dat het er al altijd al in zat, maar meer dat ik geen spat ben veranderd.

Inmiddels zijn er veel blogs verschenen. Daarom heb ik trefwoorden toegevoegd. Je kunt lezen van nieuw naar oud, maar je kunt ook klikken op een trefwoord waar je meer van wilt weten.
Alle trefwoorden:

100 woorden (6) dieren (18) dingen (5) droom (8) eten (11) gedicht (7) gesprek (35) hmmm (52) kunst (35) lang geleden (20) muziek (6) sorry (1) Stella (5) van een afstandje (31) verkeer (6) winkel (6)

Vensterbank

Vorige blogpost:

Vensterbank

Volgende blogpost:

Broodmes

Broodmes

Naar het overzicht van alle blogs