Wie maakt dit?

Sandra Catsburg

Sinds mijn afstuderen in 1991 aan de Kunstacademie in Utrecht ben ik werkzaam als ontwerper en maker van meubels en beeldende kunst. Er is een periode geweest dat de beeldende kunst geheel naar de achtergrond schoof en ik uitsluitend meubels heb gemaakt. Tegenwoordig krijgt de beeldende kunst ook weer volop mijn aandacht. Mijn werk bestaat uit houten sculpturen en tekeningen op papier.

Op deze website laat ik nieuw werk zien, maar heb ook een pagina voor ouder werk, met de naam "archief".

Sinds 2017 onderhoud ik ook een blog. Daarin schrijf ik over kunst, het creatieve proces, maar ook over andere alledaagse of minder alledaagse ontmoetingen met anderen.

Voor de meubels heb ik zeer uitgebreide website, die je hier kunt vinden: sandracatsburgmeubels.nl.

Waar gaat het over? Een korte toelichting op het werk

Vroeg of laat komen er altijd vragen: Waar gaat je werk over? Wat stelt dit beeld voor? Of: Wat bedoel je hier mee?

Mijn eerste antwoord is: ik weet het niet, ik weet het echt niet.

Mijn tweede antwoord is: ik hou er heel erg van om met materialen te werken. Materialen vormen met mijn handen en gereedschappen. Ik werk graag met vormen en kleuren. De vormen die ik maak zijn meestal niet menselijk, maar ik herken er toch menselijke (karakter)trekken in.

Mijn derde antwoord is: het gaat over de intrinsieke kwetsbaarheid van het leven. Van mijn leven, van al het leven. En natuurlijk ook over de vitaliteit, de groeikracht en de veerkracht die er voor zorgen dat er toch grote bomen uit kleine zaailingen groeien, ook al zit het niet altijd mee. Het stug doorgroeien en doorleven, zonder meer. En dat uitgroeien doet de kwetsbaarheid nooit teniet en maakt hem ook niet draaglijker. Kwetsbaarheid is (misschien) een mooie, maar geen makkelijke realiteit.

De werkplaats als er gewerkt wordt

Atelier op een doordeweekse dag
atelier4

CV (verkorte weergave)

1986-1991

Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. Afdeling Autonome Vormgeving. Afgesloten met diploma.
1992 Salon voor Utrechtse Kunstenaars te Utrecht, tevens catalogus
1992 Startstipendium van het Fonds BKVB
1995 Startsubsidie van de Gemeente Utrecht (Dienst Culturele Zaken)
1995 ‘Van Bommel Van Dam-prijs 1995’, expositie van werk van genomineerden voor deze prijs in het gelijknamige museum te Venlo. Tevens catalogus.
1997 ‘Onderweg zie ik landschap staan’ solo in de galerij van Sophie’s Palace te Utrecht.
2009 In september verscheen Koopgids Utrechtse Kunst. Met een knipoog naar de Ikea-gids is dit een uitgave vol met kunst van Utrechtse kunstenaars, afgebeeld in een huiselijke omgeving.
2011 Art2Go. Een expositie van schetsen van diverse Utrechtse kunstenaars in Sophie's Al.
2018 Open Stal. Groepsexpositie en kunstroute in Oldeberkoop in Friesland. Zie hiervoor: openstal.nl
2019 Ateliercollectie CBK Groningen. Groepsexpositie in de kunstuitleen.
1991 - heden Diverse exposities in eigen atelier, tijdens de Utrechtse Atelierroute en zelf georganiseerde Open Dagen.

De werkplaats tijdens Open Dagen of Atelierroute

atelier3
Werkplaats tijden Open Dagen